ZAaRES bude premiérovo upravovať bežkárske trate v troch pohoriach

Milovníci bežkovania sa počas nadchádzajúcej zimnej sezóny majú na čo tešiť! Mestská organizácia Záhradnícke a rekreačné služby bude premiérovo upravovať trate v Kremnických vrchoch, Starohorských vrchoch a Veľkej Fatre. Chýbať nebude ani zasnežovaný okruh na kúpalisku.

Dominantné postavenie si udržia Kremnické vrchy upravovanými traťami v dĺžke 45 kilometrov. „Upravovať sa budú všetky trate, na ktoré sú banskobystričania dlhé roky zvyknutí, teda na Skalku, Hostinec, Kordíckou zvážnicou na Kordíky, bežecký areál na Králikoch a v prípade dostatku snehu aj Malachovskou zvážnicou na Horné Pršany. Počas tejto zimy sa však bežkári nedostanú z Králik až k Chate nad Tajovom, ani k vleku na Kordíkoch, kde bude prebiehať plánovaná ťažba dreva. Ratrak sa bude otáčať asi 500 metrov od Chaty nad Tajovom v lokalite Bandoška,“ uviedol riaditeľ ZAaRES-u Ivan Šabo.

Počas minulej sezóny sa vďaka pravidelnej úprave tratí tešili veľkej obľube aj trate na Šachtičkách, najmä obľúbený okruh okolo Jelenskej skaly. „V roku 2020 sme z mesta dostali príspevok na nákup nového skútra na úpravu tratí. Preto sme mohli trate na Šachtičkách upravovať pravidelne aj počas týždňa, či po výdatnom snežení. V predchádzajúcich rokoch sme sa spoliehali iba na ratraky z Donovál, kde sme však nevedeli garantovať pravidelnú úpravu tratí. V minulej sezóne tu novú skúter odviedol kus roboty, čo sa hneď prejavilo na veľkom náraste bežkárov na Šachtičkách. Aj počas tejto zimy chceme zostať verní vlaňajšiemu modelu, že v týždni trate upraví náš skúter a pred víkendom ratrak z Donovál. Trate na Šachtičkách sú už upravené, symbolicky 1. decembra sa podarilo upraviť okruh okolo Jelenskej skaly“ dodal Ivan Šabo.

Po štyroch rokoch čaká na bežkárov prekvapenie v podobe upravovanej trasy zo sedla Malý Šturec po napojenie sa na cestu vedúcu na hotel Kráľova studňa v dĺžke viac ako 6 kilometrov. „Prvé pokusy o úpravu na tejto trase sme robili vo februári 2017. Snehové podmienky neboli optimálne a po dvoch úpravách sa sezóna skončila. Teraz by sme na to chceli nadviazať a v prípade dostatku snehu túto trasu upraviť vždy pred víkendom. Úprava zrejme nebude taká kvalitná, ako na Králikoch, či Šachtičkách a trasa bude určená skôr pre bežkárov – turistov, či skialpinistov. Sneženie v úvode decembra nám pomohlo, takže v piatok 3. decembra by sme chceli túto trasu upraviť prvýkrát“ uviedol Ivan Šabo.

V centre mesta na plážovom kúpalisku sa po ročnej prestávke spôsobenej pandémiou opäť sprevádzkuje obľúbený zasnežovaný okruh okolo jazera. „Technika je pripravená a s prvými decembrovými mrazmi spustíme zasnežovanie. Veríme, že počasie bude mrazivé a do vianočných sviatkov okruh pripravíme. Aj tu budeme na úpravu trate využívať nový skúter a verím, že sa to na kvalite trate aj prejaví. Okruh sa bude upravovať každý večer a v prípade potreby aj dvakrát denne,“ dodal na záver Ivan Šabo.

 

Sumár upravovaných trás v zimnej sezóne 2021/2022:

Kremnické vrchy:

Králiky – Chata nad Tajovom (trasa bude z dôvodu ťažby skrátená po chaty na Bandoške) 3,5 km

Králiky – Skalka 6 km

Králiky – Hostinec 7 km

Králiky – Kordícka zvážnica – Kordíky 8 km

Králiky – Horné Pršany 12 km

Králiky – bežecký areál 5 km

Starohorské vrchy:

Okruh okolo Jelenskej skaly 10 km

Šachtičky – Donovaly 16 km

Veľká Fatra

Sedlo Malý Šturec – cesta na hotel Kráľova studňa 6 km

Mesto Banská Bystrica

Zasnežovaný okruh na plážovom kúpalisku 1 km