McDonalds cup

Víťazné pokriky, emócie a radosť z hry. To všetko prinieslo banskobystrické krajské kolo populárneho McDonald’s Cupu. Legendárneho turnaja, ktorý takmer štvrťstoročie spája malých futbalistov a futbalistky z celého Slovenska.

Turnaj sa odohral v krásnom prostredí Mestského mládežníckeho štadióna v Radvani v Banskej Bystrici.

Banskobystrického krajského kola sa zúčastnilo 12 najlepších futbalových tímov z celkového počtu 95 zapojených základných škôl.  Svoju miestenku na finále potvrdila ZŠ Spojová 14, Banská Bystrica s výsledkom 5:2 proti ZŠ J. Zemana z Novej Bane.

Až 1 010 základných škôl sa prihlásilo do 24. ročníka McDonald´s Cup – ide o historický rekord v počte registrovaných škôl. Vyhlasovateľom je Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR a odborným garantom je Slovenský futbalový zväz a je určený pre školské futbalové tímy žiakov a žiačky prvého stupňa základných škôl. „McDonald’s Cup už takmer štvrťstoročie podporuje šport na školách a koncept Aktívnej školy. Deti sa hýbu, športujú a futbal ich baví. V tomto ročníku turnaja  Ide o viac ako desaťtisíc aktívne športujúcich detí. Taktiež je vidieť výbornú súhru Regionálnych úradov Školskej správy a všetkých, ktorí sa podieľajú na príprave tohto podujatia,“ hovorí Zuzana Tomašeková, hlavná koordinátorka pre Školský šport z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR.  

Tréner víťazov: Bolo to napínavé

ZŠ Spojová z Banskej Bystrici za minulé roky skončila trikrát na druhom mieste, preto boli víťazné emócie naozaj silné a už teraz sa tešia na súperov na finále. „Bolo to naozaj ťažké, dnes sa tu stretli silní súperi. Sme veľmi radi a bolo to naozaj napínavé do poslednej minúty. Hovorí s úsmevom a dodáva, že základná skupina bola náročnejšia ako samotný finálový zápas proti ZŠ J. Zemana z Novej Bane,“ hovorí Miroslav Romanovský, tréner víťazného tímu: “ťažšie bolo postúpiť do finále, ako samotné finále.“

Každý gól sa počíta

Na trávnikoch v Radvani sa hralo v troch skupinách, najlepší štyria postúpili so semifinále. Napätie a skvelé futbalové výkony malých futbalistov a futbalistiek trvali do posledného odpískania. Počas celého krajského  finále padlo až 212 gólov. Pripočítajú sa všetkým doterajším streleným gólom a po finále, všetky góly premení McDonlad´s na finančnú sumu, ktorú venuje na charitu pre rodiny s deťmi v slovenských nemocniciach. 

Futbalovou hviezdou kraja je dievča 

Hviezdou krajského kola je talentovaná futbalistka Karin Pančíková zo ZŠ Jánošovka z Čierneho Balogu. Tá počas futbalového dňa udelila do bránok súperom krásnych 10 gólov. Stala sa tak nielen najlepšou hráčkou, ale aj strelkyňou turnaja. Tím z Čierneho Balogu sa môže tešiť aj z trofeje pre najlepšieho brankára, ktorú získal Peter Gieríl. Najlepším hráčom bystrického finále sa stal Dominik Hročnek zo ZŠ a MŠ Školská z Hriňovej a najlepším strelcom sa stal Mateo Pajer, ktorý významne dopomohol k víťazstvu svojmu tímu ZŠ Spojová z Banskej Bystrice.

Ceny odovzdávali aj viceprimátor Banskej Bystrice a futbalista David Depetris

Všetkým dvanástim tímom odovzdávali ceny známy futbalista David Depetris z FK Dukla Banská Bystrica a zástupca primátora mesta Banská Bystrica Martin Majling, ktorý v minulosti tiež trénoval malých futbalistov:

„Tešíme sa, že sme mohli privítať krajské kolo práve v Banskej Bystrici na ani nie rok starom ihrisku Radvaň. Dnes tu bola vynikajúca atmosfére, deti sa tešia, že si môžu zahrať spoločne futbal. Deti dávajú najavo viac emócií, ako dospeláci a to je na tom to najkrajšie, vidieť ich sa úprimne radovať z hry,“  hovorí Martin Majling.

Majstri uvidia legendárneho Ronalda

Víťaz z Banskobystrického kraja postupuje na celoslovenské finále, ktoré sa uskutoční 6. a 7. júna v Národnom tréningovom centre (NTC) SFZ v Poprade. Toho najlepšieho z Bratislavského kraja už poznáme, je ním ZŠ Mlynská Senec. Ďalšie krajské kolá sa odohrajú v Košiciach, Sabinove, Martine, Trenčíne, Nitre a futbalový maratón končí v Trnave.

Chlapci a dievčatá budú súťažiť o cenné trofeje, medaily, množstvo darčekových predmetov, ale najmä o hlavnú cenu, ktorou je finančný dar 5 000 eur. Noví šampióni získajú vstupenky na kvalifikačný zápas na majstrovstvá Európy 2024 Slovensko – Portugalsko, ktorý sa uskutoční 8. septembra 2023 v Bratislave.

„Víťaz dostane finančný dar na podporu športu v danej škole. Deti sa môžu tešiť na jedinečné stretnutie s legendárnym futbalistom Ronaldom,“ lákavou cenou uzavrela Lucia Poláčeková z McDonald’s Slovakia.

CELKOVÉ VÝLEDKY 24. ročník McDonald’s Cupu 2023

Finále Banskobystrického krajského kola

Poradie:

1.ZŠ Spojová 14, Banská Bystrica

2. ZŠ J. Zemana, Školská 44/6, Nová Baňa

3. ZŠ J. C. Hronského, Školská 10, Krupina

4. ZŠ Hrnčiarska 2119/1, Zvolen

5. ZŠ s MŠ Školská 1575, Hriňová

6. ZŠ J. A. Komenského 4, Veľký Krtíš

7. ZŠ Janošovka, Školská 2, Čierny Balog

8. ZŠ Vajanského 47, Lučenec

9. ZŠ Jasova Lehota 97

10. ZŠ Klokočova 741 Hnúšťa

11. ZŠ s MŠ , SNP 158/20, Kalinovo

12. ZŠ Sídlisko 165, Sirk

Individuálne ocenenia:

Najlepší hráč:             Dominik Hronček, ZŠ s MŠ Školská 1575, Hriňová

Najlepšia hráčka:        Karin Pančíková, ZŠ Jánošovka, Školská 2, Čierny Balog

Najlepší strelec:          Mateo Pajer, ZŠ Spojová 14, Banská Bystrica

Najlepšia strelkyňa:    Karin Pančíková, ZŠ Jánošovka, Školská 2, Čierny Balog

Najlepší brankár:        Peter Gieríl, ZŠ Jánošovka, Školská 2, Čierny Balog