Podnet na výrub drevín

 

ZAaRES je správca plôch zelene, ktoré sú vo vlastníctve Mesta B. Bystrica. Správcovstvo zahŕňa kosenie trávnikov, starostlivosť o kvetinové záhony a starostlivosť o kríky a stromy.
„Podnet“ vznikol ako služba občanovi Banskej Bystrice v zmysle VZN 08/2008, aby občan (ktorý nie je majiteľ pozemku, na ktorom strom rastie) nemusel znášať náklady na výrub a náhradnú výsadbu za výrub.
Celé výrubové konanie prebieha v dvoch fázach: na prvú fázu (bod číslo 1) má vplyv podávateľ podnetu. Preto je dôležité pozorne a dôsledne vyplniť všetky požadované údaje, aj s podpismi 2/3 občanov dotknutých výrubom stromu. V minulosti sa stávalo, že už pri realizácii výrubu občania nevedeli o výrube a nesúhlasili s ním. Druhá fáza (body 2-4) je v kompetencii ZAaRESu ako podávateľa žiadosti o výrub dreviny a obce, ktorá konanie vedie. Na túto časť už občania nemajú zásadný vplyv. Komisia zriadená obcou rozhodne o výrube alebo zamietnutí výrubu dreviny. Na konaní sa posudzujú ekologické hygienické a estetické okolnosti a zdravotný stav stromu.

 

Zhrnutie:
Kto podáva podnet? 
Občania bytových domov - panelákov. 

Tu môžete stiahnuť podnet: https://zaaresbb.sk/podnety

Fázy podnetu:
1. Zodpovedný je občan, ktorý vyplní a pošle Podnet na výrub drevín do ZAaRESu. 
Možnosti podania podnetu:
- osobne na adrese ZAaRESu: Švermova 45, Banská Bystrica
- písomne poštou na adresu: Švermova 45, 974 01 Banská Bystrica
- elektronicky na adresu: sekretariat@zaaresbb.sk
2. Zodpovedný je ZAaRES, ktorý zabezpečuje ďalší proces podnetu. 

Vzor podnetu:

Priebeh podnetu:
1. Podanie podnetu (elektronicky, poštou alebo osobne).
2. ZAaRES Váš podnet vyhodnotí a zašle odpoveď. Pokiaľ je podnet opodstatnený, ZAaRES podá žiadosť o výrub na príslušný správny orgán.
3. Príslušný správny orgán vedie výrubové konanie a rozhodne o výrube buď kladne alebo záporne.
4. Potom rozhodnutie nadobudne právoplatnosť a výrub sa môže realizovať vo výrubovom období od 1. októbra do 28. februára.

Partneri

 Mesto Banská Bystrica