Rezy krovov po odkvitnutí

 

Medzi najbežnejšie druhy krovitých porastov, ktoré kvitnú včas na jar patrí a pestujú sa v okrasných záhradách a parkoch patria dráče (Berberis sp.), skalníky (Cotoneaster sp.), kérie (Keria japonica), tavoľe (Physocarpus sp.) okrasné druhy bazy čiernej (Sambucus nigra) tavoľníky (Spirea Vanhoutei a Spirea japonica) a ďalších druhov.

Skoro kvitnúce kry kvitnú na vlaňajších drevitých konárikoch, veľmi dobre obnovujú a znášajú presvetľovací rez. Pri presvetľovacích rezoch dosiahneme prevzdušnenie kra, čím sa obmedzí vysychanie a odumieranie konárikov rastúcich vnútri koruny kra. Odstraňujú sa krížiace sa konáre, poškodené, alebo konáre trpiace chorobami a škodcami. Dôležité je používať ostré nožnice, alebo pílky, aby bolo miesto rezu hladké, nerozstrapkané aby sa dobre zahojilo. Pri reze skracujeme aj veľmi dlhé vlaňajšie konáre o tretinu až polovicu. Po ich skrátení sú kry životaschopnejšie a kompaktnejšie. Snažíme sa zobrať z rezaného kra, ¼ až ½ konárov. Pri odstránení vyššieho množstva konárov, dosiahneme divoký bujný rast kra, čo nie je žiadúce.
Pre bohatšie kvitnutie v budúcom roku sa používa pravidelný rez pri ktorom odstraňujeme odkvitnuté kvety, alebo súkvetia. Predmetným rezom dosiahneme rast sekundárnych konárikov vo väčšom množstve a tým v ďalšom roku bohatším kvetenstvom.

 Baza (Sambucus nigra)

 Baza (Sambucus nigra

 

Dráč (Berberis thunbergi)

 

Kerria (Kerria japonica)

Kerria (Kerria japonica)

 

Skalník (Cotoneaster apiculatus)

Skalník (Cotoneaster apiculatus)

Tavoľa (Physocarpus opulifolius Luteus)

Tavoľa (Physocarpus opulifolius Luteus)

 

Tavoľník (Spirea bumalda)

Tavoľník (Spirea bumalda)

 

Tavoľník (Spirea vanhoutei)

Tavoľník (Spirea vanhoutei)

Partneri

 Mesto Banská Bystrica