Na vybraných plochách meníme manažment kosenia

Zmena klímy sa prejavuje zvýšením priemernej teploty vzduchu a výkyvmi počasia. V súčasnosti je u nás v Banskej Bystrici dlhšie obdobie sucha sprevádzané len krátkodobými nízko intenzívnymi zrážkami. Mesto preto musí klásť čoraz väčší dôraz na zadržiavanie a lepšie využívanie vody na verejných priestranstvách a pristúpiť napríklad aj k zmene manažmentu kosenia na vybraných plochách. Premyslenejšou a prírode blízkou údržbou zelene môžeme dosiahnuť nielen ekonomické úspory, ale aj znížiť prašnosť, zlepšiť ochladzovanie priestoru i  ochranu rastlín a živočíchov.   

V praxi to znamená, že na niektorých plochách v meste dôjde k zníženiu intenzity kosenia alebo k tzv. mozaikovitému koseniu. Nižší počet kosieb sa týka približne 161 tisíc metrov štvorcových trávnikových plôch, čo predstavuje sedem percent z celkovej zelenej plochy v meste. Lokalít s väčším pohybom ľudí či okolia bytových domov sa nový manažment kosenia nedotkne. Frekventované lokality naďalej počítajú v priemere so šiestimi kosbami za rok.

Ide o 24 plôch, napríklad na svahoch, v okolí schodísk, garáží a pod., na ktorých budú kosci zo ZAaRES-u vykonávať jednu až dve kosby za rok. Počas dažďov sa tak dosiahne lepšie zadržiavanie vody, obmedzenie výparov i ochladzovanie priestoru. Menej kosieb bude realizovaných aj v okolí vodných tokov. Vodné toky ako funkčné biokoridory vytvoria lepšie podmienky pre život a migráciu živočíchov. Rozumné kosenie môže však pomôcť aj alergikom.

Ďalším spôsobom udržateľného a prírode blízkeho manažmentu je tzv. mozaikovité kosenie.  Je to kosenie, pri ktorom sa nekosí celá plocha územia, ale vykosia sa len priestory okolo peších komunikácií, alebo sa tráva vykosí v pásoch alebo rôznch geometrických tvaroch. V mestských parkoch budú pokosené centrálne plochy. V okolí krov a stromov sa ponechá porast vysokej trávy do vzdialenosti troch metrov.