Úprava bežkárskych tratí je ukončená

Hoci sú niektoré úseky tratí stále zjazdné a na Skalke, či na Kordíkoch sa trate stále upravujú, pre nás sa už zima skončila a prinášame krátku tlačovú správu.
 
V polovici marca sa po takmer troch mesiacoch skončila zimná úprava bežkárskych tratí. Trvala 98 dní a v posledných rokoch patrila k tým priemerným. Prírodný sneh napadol, no mestský okruh sa zasnežiť nepodarilo.
Technika vyrazila do terénu prvýkrát 11. decembra na Šachtičkách a posledná úprava prebehla v nedeľu 19. marca v Kremnických vrchoch. Zima bola celkom bohatá na sneh, hoci na prelome rokov si dala na tri týždne prestávku. Napriek tomu ratraky a skútre najazdili počas zimy pri úprave tratí takmer dvetisíc kilometrov.
Najviac sa trate upravovali už tradične v Kremnických vrchoch, kde ratrak najazdil počas 28 dní v teréne približne vyše 1100 kilometrov. Trate sa tu v priemeru upravovali každý tretí deň. V Starohorských vrchoch na tratiach Šachtičky - Donovaly sa trate upravovali 25 krát a ratraky so skútrom tu najazdili vyše sedemsto kilometrov. Vo Veľkej Fatre na trase zo sedla Malý Šturec prebehla úprava skútrom nakoniec iba jediný krát, keďže výdatná porcia nového snehu v januári znemožnila bezpečný prejazd techniky týmto úsekom.
Tento rok sa však prvýkrát nepodarilo pre mimoriadne teplé počasie zasnežiť obľúbený okruh okolo jazera na plážovom kúpalisku. Zasnežovanie sa síce spustilo už 13. decembra, no rýchlo prišlo mesačné oteplenie, po ktorého skončení sa už ďalšia výroba technického snehu neoplatila.
???? „Verím, že občania mesta si prišli na svoje a boli s úpravou bežkárskych tratí spokojní, hoci v meste nám to tento rok prekazilo počasie. Latku sme v posledných rokoch nastavili vysoko a určite chceme v tomto trende pokračovať aj v ďalších sezónach. Náklady spojené s úpravou tratí počas sezóny z roka na rok stúpajú, na ich pokrytí sa do veľkej miery podieľa mesto a asi desatinou aj samosprávny kraj. Verím, že spoločným úsilím nájdeme aj do budúcna financie na podporu bežeckého lyžovania, či postupnú obnovu techniky. Je najvyšší čas zakúpiť nový ratrak, keďže ten náš ukončil svoju devätnástu sezónu, čoraz častejšie má technické problémy a je na hranici životnosti,“ povedal riaditeľ Záhradníckych a rekreačných služieb Ivan Šabo.
 
???? Prehľad počtu úprav jednotlivých tratí v sezóne 2022/2023:
✅ Kremnické vrchy:
Králiky – Skalka 21
Králiky – Hostinec 20
Králiky - Kordíky (vlek) 17
Králiky – Kordícka zvážnica – Kordíky 16
Bežecký štadión Králiky 14
Malachovská zvážnica 9
✅ Starohorské vrchy
Šachtičky – Donovaly 22
Okruh okolo Jelenskej skaly 6
✅ Veľká Fatra
Malý Šturec – Túfna 1