Piatkový servis pre bežkárov

Prinášame informácie pred prvým februárovým víkendom.
 
Za posledný týždeň pribudlo na kopcoch v okolí Banskej Bystrice 20 - 30 cm nového snehu a tak dosahuje aktuálne hrúbku už 60 - 80 cm. Počas víkendu hlási predpoveď ďalších asi 15 cm a tak budeme atakovať magický meter.
Pravidelné sneženie je však dôvodom, že hlavne korčuliari sa v týchto dňoch na bežkách potrápia viac. Sneh nestíha dostatočne premrznúť a trate sú mäkšie. Tiež treba rátať s tým, že hoci sa trate budú upravovať, vplyvom sneženia môžu do pár hodín zapadnúť.
Kremnické vrchy:
Vo štvrtok bol upravený štadión na Králikoch a prvýkrát v sezóne sa ho podarilo po lúkach prepojiť s Tajovskou zvážnicou. Dnes od skorého rána prebieha ďalšia úprava tratí. Zatiaľ bola upravená trasa Králiky - Kordícka zvážnica - Kordíky, Tajovská zvážnica po chaty na Bandoške, a Králická zvážnica po rázcestie Pod Zlatou Studňou. Južný okruh (teda trate na Skalku a Hostinec) upravil v noci veľký ratrak zo Skalky. Aktuálne sa upravuje sa Malachovská zvážnica, ak bude dosť snehu, chceli by sme ju upraviť až po Horné Pršany. Dnes by sa mal upravovať ešte štadión na Králikoch. Ďalšia úprava tratí je plánovaná v noci na sobotu, takže aj zajtra ráno budú trate pripravené.
Šachtičky:
Vo štvrtok sme skútrom upravili okruh okolo Jelenskej skaly (z tejto úpravy sú fotografie). Ratrak PARK SNOW Donovaly potom večer upravil trate z Donovalov po Izbicu, takže aktuálne je všetko upravené, no s vrstvou pár cm prašanu, ktorý napadol do rána. Ďalšia úprava je plánovaná na sobotu obecným ratrakom z Donovalov.
Malý Šturec:
Trasa po Túfnu bude upravená dnes dopoludnia. Tu chceme uviesť, že pri tejto trase máme povolenie od Štátnej ochrany prírody na jej úpravu iba raz do týždňa a iba do konca februára. Je to z dôvodu, že prechádza Chráneným areálom Krásno v NP Veľká Fatra, kde sa chráni tokanisko tetrova hlucháňa. Takže kto si tu chce zabežkovať, má pred sebou posledné 4 víkendy.
Plážové kúpalisko:
Okruh je upravovaný denne, podmienky sú stále výborné. Zaznamenali sme však ohlasy, že úprava okruhu sa zhoršila. Do istej miery to môže byť pravda. Ide hlavne o to, že počas dňa trať zmäkne, v noci zamrzne, čo sťažuje úpravu, hlavne natiahnutie stopy na klasiku. No a hlavným faktorom je, že už tu nemáme ratrak, ktorý má oproti skútru oveľa väčšie schopnosti sa popasovať aj so zľadovateným povrchom. Takže podmienky sú stále výborné, hoci možno nie úplne dokonalé, ako keď tu bol ratrak.