Bežkárov čaká zimná sezóna bez obmedzení

Milovníci bežeckého lyžovania sa počas nadchádzajúcej zimnej sezóny majú na čo tešiť! Napriek rastúcim cenám pohonných hmôt a energií, bude mestská organizácia Záhradnícke a rekreačné služby už tradične upravovať trate v Kremnických vrchoch, Starohorských vrchoch, Veľkej Fatre a chýbať nebude ani zasnežovaný okruh na plážovom kúpalisku.

Prípravy na sezónu začali na prelome septembra a októbra, kedy sa už tradične vypilovali náletové dreviny a kosili okraje lesných ciest a zvážnic všade tam, kde to bolo potrebné.

Začiatkom novembra sa už tradične uskutočnilo stretnutie so zástupcami majiteľov pozemkov, cez ktoré všetky bežkárske trate prechádzajú. Lesy Slovenskej Republiky, Mestské lesy Banská Bystrica ani žiadny z urbariátov počas zimy ťažbu dreva neplánujú a tak bude ZAaRES upravovať všetky trate.

Dominantné postavenie si udržia Kremnické vrchy upravovanými traťami v dĺžke 45 kilometrov. „Upravovať sa budú trate na Skalku, Hostinec, Kordíckou zvážnicou na Kordíky, Malachovskou zvážnicou na Horné Pršany, bežecký areál na Králikoch a po ročnej prestávke aj kompletná Tajovská zvážnica po Chatu nad Tajovom a ďalej k lyžiarskemu vleku na Kordíkoch.“ uviedol riaditeľ ZAaRES-u Ivan Šabo.

Novinkou tejto sezóny bude nové značenie okruhov na bežeckom štadióne na Králikoch. V teréne sa jednotlivé okruhy vyznačia podľa ich dĺžky a zavedú sa tu nové pravidlá vrátane jednosmerného pohybu bežkárov. „V poslednom období zažíva bežecké lyžovanie veľký rozmach, čo sa prejavilo aj na tratiach v okolí štadióna. Okruhy neboli označené a dochádzalo k nebezpečný stretom a kolíziám. Značenie pomôže rekreačným bežkárov lepšie sa orientovať a biatlonovým a bežeckým klubom umožní kvalitnejšie trénovať,“ dodal Ivan Šabo.

V Starohorských vrchoch sa bude opäť upravovať trasa spájajúca lyžiarske strediská na Šachtičkách a Donovaloch a desaťkilometrový okruh okolo Jelenskej skaly. Ivan Šabo: „Počas týždňa bude trate upravovať náš veľký skúter, pred víkendom v piatok popoludní, prípadne v sobotu dopoludnia na trate vyrazí ratrak z Donovalov.“

Aj počas tejto zimy sa bude upravovať trasa sedlo Malý Šturec -  Nad Túfnou v dĺžke viac ako 6 kilometrov. Keďže trasa prechádza územím Národného parku Veľká Fatra, v jednom úseku Chráneným areálom Krásno, kde je predmetom ochrany významné tokanisko tetrova hlucháňa, správa národného parku tu povolila úpravu trate raz do týždňa maximálne do konca februára. ZAaRES tak plánuje úpravy tejto trate na piatkové dopoludnia.

V centre mesta na plážovom kúpalisku sa už tradične sprevádzkuje obľúbený zasnežovaný okruh okolo jazera. „Technika je pripravená a s prvými decembrovými mrazmi spustíme zasnežovanie. Veríme, že počasie bude mrazivé a do vianočných sviatkov okruh pripravíme. Potrebujeme na to desať nocí s teplotou - 50C a nižšou. Vďaka organizácii EYOF-u tu pribudla nová elektrika, ktorá nám pomôže technicky a pri náraste cien energií aj ekonomicky. Okruh sa bude upravovať každý večer a v prípade potreby aj dvakrát denne,“ dodal Ivan Šabo.

Aktuálne sa na viacerých miestach Slovenska rozbieha viac, či menej povinné spoplatnenie vstupu na bežecké trate. V okolí Banskej Bystrice sa to týka Skalky, kde pred touto sezónou zvýšili denný vstup na trate z dvoch na štyri eurá, dobrovoľné príspevky vyberá aj občianske združenie Kordícky Hrebenák. Bežkári v tom majú občas zmätok či a komu majú platiť a na koho tratiach sa nachádzajú. „My sme k spoplatneniu tratí o ktoré sa staráme nepristúpili. Vnímame to ako dlhodobú podporu mesta Banská Bystrica, ktorá sa nám vráti v športovom vyžití a lepšom zdraví jeho obyvateľov. Zdarma bude opäť aj vstup na zasnežovaný okruh na plážovom kúpalisku,“ dodal na záver Ivan Šabo.

 

Sumár upravovaných trás v zimnej sezóne 2022/2023:

Kremnické vrchy:

Králiky – Chata nad Tajovom – Kordíky  (vlek) 5 km

Králiky – Skalka 6 km

Králiky – Hostinec 7 km

Králiky – Kordícka zvážnica – Kordíky 8 km

Králiky – Horné Pršany 12 km

Králiky – bežecký areál 5 km

Starohorské vrchy:

Okruh okolo Jelenskej skaly 10 km

Šachtičky – Donovaly 16 km

Veľká Fatra

Sedlo Malý Šturec – cesta na hotel Kráľova studňa 6 km

Mesto Banská Bystrica

Zasnežovaný okruh na plážovom kúpalisku 1 km